Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών
Το Φεβρουάριο του 2018, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 1,3 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 263 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2017. Ειδικότερα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών περιορίστηκε και υπεραντιστάθμισε τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του συνολικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών. Αντίθετα, τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασαν επιδείνωση. Το αυξημένο έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, οφειλόμενο κυρίως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, ήταν ο βασικότερος λόγος της διεύρυνσης του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Η πτώση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη βελτίωση του ισοζυγίου καυσίμων, καθώς οι εξαγωγές καυσίμων παρουσίασαν άνοδο κατά 18,4% (18,9% σε σταθερές τιμές), ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν. Αντίθετα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασε μικρή άνοδο, παρά το γεγονός ότι οι σχετικές εξαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό 12,9% (11,8% σε σταθερές τιμές), που ήταν ταχύτερος από το ρυθμό αύξησης των αντίστοιχων εισαγωγών (8,6% και 8,7% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα).
Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες, ενώ οι καθαρές εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών αυξήθηκαν, κυρίως λόγω της ανόδου κατά 10,2% των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές. Το ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών έγινε ελλειμματικό, παρά την αύξηση των αφίξεων κατά 8,9%, καθώς οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι η ταξιδιωτική δαπάνη των κατοίκων στο εξωτερικό.
Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2018, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 1,9 δισεκ. ευρώ, κατά 509 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2017. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται πρωτίστως στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, η οποία ήταν αποτέλεσμα της αύξησης του ελλείμματος τόσο του ισοζυγίου καυσίμων όσο και του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, και δευτερευόντως στην επιδείνωση των λοιπών επιμέρους ισοζυγίων.
Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν με ρυθμό 16,9% (15,1% σε σταθερές τιμές), ο οποίος ήταν ταχύτερος από το ρυθμό αύξησης των εισαγωγών (14% και 10% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα). Ωστόσο, η αύξηση των εισαγωγών ως απόλυτο μέγεθος ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών, με αποτέλεσμα την αύξηση του ελλείμματος.
Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στην επιδείνωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, παρά την άνοδο των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών και των αντίστοιχων εισπράξεων κατά 12,7% και 4,2% αντίστοιχα, και στην επιδείνωση του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών. Το ισοζύγιο μεταφορών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο.
Τέλος, μείωση σημειώθηκε και στα πλεονάσματα των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.
Ισοζύγιο Κεφαλαίων
Το Φεβρουάριο του 2018, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων μετατράπηκε σε μικρό έλλειμμα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2017, καθώς οι καθαρές μεταβιβάσεις στον τομέα της γενικής κυβέρνησης ήταν μηδενικές. Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2018, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων παρουσίασε μείωση κατά 73 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2017.
Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων
Το Φεβρουάριο του 2018, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε έλλειμμα 1,3 δισεκ. ευρώ, κατά 480 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του Φεβρουαρίου του 2017. Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2018, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων παρουσίασε έλλειμμα 1,7 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 582 εκατ. ευρώ από το αντίστοιχο του πρώτου διμήνου του 2017.
Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών
Το Φεβρουάριο του 2018, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 13 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 234 εκατ. ευρώ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 460 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 3,2 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 681 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos και στη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων (1). Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά τη μείωση (κατά 1,6 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).
Το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2018, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 406 εκατ. ευρώ και οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 405 εκατ. ευρώ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 2,1 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 4,2 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων (2).
Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως τη μείωση (κατά 3,6 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).
Στο τέλος Φεβρουαρίου 2018, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 6,6 δισεκ. ευρώ, χωρίς σημαντική μεταβολή σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2017.
Σημείωση: Τα στατιστικά στοιχεία για το Ισοζύγιο Πληρωμών του μηνός Μαρτίου 2018 θα ανακοινωθούν στις 21 Μαΐου 2018.
(1) Το Φεβρουάριο του 2018 σημειώθηκε μείωση των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων λόγω της στατιστικής προσαρμογής που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων, ύψους 605 εκατ. ευρώ και 578 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
(2) Το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2018 σημειώθηκε μείωση τόσο των απαιτήσεων όσο και των υποχρεώσεων λόγω της στατιστικής προσαρμογής που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων, ύψους 1,3 δισεκ. ευρώ.