Τι κάνει ο λογιστής

Ο λογιστής αποτυπώνει με συγκεκριμένο τρόπο και τηρεί τον έλεγχο της οικονομικής κατάστασης των εταιρειών. Διατηρεί βιβλία σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή για τον έλεγχο της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας. Ο τρόπος με τον οποίο συμπληρώνονται τα βιβλία αυτά ορίζεται από το νόμο και συγκεκριμένα, από το λεγόμενο ελληνικό λογιστικό σχέδιο. Τα βιβλία αυτά διαφέρουν ανάλογα με το είδος της εταιρείας και το μέγεθος της. Στο τέλος του έτους ο λογιστής συντάσσει δύο καταστάσεις για την εταιρεία. Η μία κατάσταση ονομάζεται ισολογισμός και περιγράφει τις οικονομικές υποχρεώσεις και απαιτήσεις της εταιρείας. Η δεύτερη κατάσταση ονομάζεται αποτελέσματα χρήσεως και περιγράφει τα κέρδη ή τις ζημιές της εταιρείας για το χρόνο που πέρασε.

Οι δραστηριότητες του λογιστή διαφοροποιούνται ανάλογα με τη θέση που απασχολείται. Στην περίπτωση που εργάζεται σε λογιστήριο επιχείρησης, κάνει εγγραφές στα λογιστικά βιβλία για πληρωμές, εισπράξεις, υποχρεώσεις και απαιτήσεις. Αναλαμβάνει την ταξινόμηση των πιστωτικών και χρεωστικών τιμολογίων. Παρακολουθεί την ταμειακή κίνηση και εκδίδει εντολές πληρωμής. Συντάσσει την κατάσταση μισθοδοσίας. Διεκπεραιώνει τις πληρωμές και υποχρεώσεις της επιχείρησης με τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και την εφορία. Στο τέλος του έτους διενεργεί απογραφή εμπορευμάτων. Στην περίπτωση που εργάζεται ως φοροτεχνικός, ενημερώνεται για την ισχύουσα νομοθεσία φορολογίας φυσικών προσώπων και εταιρειών. Ενημερώνεται για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία του πελάτη και συλλέγει τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα. Συμπληρώνει τις σχετικές φορολογικές δηλώσεις και ενημερώνει τον πελάτη για το ποσό φόρου που θα του επιστραφεί ή θα κληθεί να πληρώσει. Τέλος, μπορεί να καταθέτει τη φορολογική δήλωση στην αρμόδια εφορία.

Γιατί ο λογιστής σήμερα έχει σημασία

Η μείωση θέσεων εργασίας σε πολλούς κλάδους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης οδήγησε σε αύξηση της προσφοράς εργασίας στον κλάδο της λογιστικής. Στο γεγονός αυτό συνετέλεσε και η μετακίνηση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το δημόσιο τομέα προς τους λογιστές – φοροτεχνικούς, καθώς οι καθημερινές εργασίες πολλαπλασιάστηκαν, έπειτα από τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής ενημέρωσης των υπηρεσιών του κράτους, σχετικά με υποχρεώσεις των ιδιωτών, επιχειρήσεων και οργανισμών.

Ο λογιστής σήμερα όχι μόνο πρέπει να συμπληρώσει έντυπα και καταστάσεις, αλλά θα πρέπει και να τις υποβάλλει στις αρμόδιες αρχές μέσω του διαδικτύου. Την ίδια στιγμή ο ρόλος του ενισχύεται ακόμη πιο πολύ, καθώς είναι υπεύθυνος και για τις πληροφορίες που παρέχουν οι πελάτες του στο δημόσιο και σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι δυνατό να του επιβληθούν πρόστιμα, εφόσον αποδειχθεί στην πράξη συνυπευθυνότητα ή συνέργεια σε τυχόν παραβάσεις.

Οι νέες προκλήσεις έχουν ως αποτέλεσμα, να καθίσταται απαραίτητη η συνεχής επιμόρφωση, με υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές υπηρεσίες από αναγνωρισμένους φορείς, τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και στην αγορά εργασίας. Ο λογιστής, θα πρέπει ξεφεύγοντας από τη θεωρητική γνώση, να βελτιώσει τις ικανότητες και τις δεξιότητές του, μέσω της εμβάθυνσης σε μελέτες περίπτωσης και της παρακολούθησης ημερίδων και εξειδικευμένων συνεδρίων, που πραγματοποιούν ανάλυση σε εφαρμοσμένα ζητήματα. Τέλος, σημαντική είναι η έκθεση του Έλληνα λογιστή στις διεθνείς πιστοποιήσεις λογιστών και ελεγκτών. Ο Έλληνας λογιστής πλέον ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα.

Τι κάνει ένα σωστό λογιστήριο

Ένα σωστά οργανωμένο λογιστήριο παρέχει εχέγγυα εσωτερικής υγείας, εύρυθμης λειτουργίας των καθημερινών συναλλαγών της κάθε επιχείρησης αλλά και βοηθά στον προγραμματισμό και την τελική υλοποίηση όλων των επιχειρηματικών της σχεδίων για την περαιτέρω ασφαλή ανάπτυξη και πρόοδο.

Το κυρίως πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έρχεται από τα εσωτερικά στελέχη που αφενός είναι λιγότερο ενημερωμένα και περισσότερο απαθή στις εξελίξεις και αφετέρου είναι επιφυλακτικά στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων και καινοτομιών ανατρέφοντας και διατηρώντας έτσι έναν εσωστρεφή χαρακτήρα.

Παραθέτουμε παρακάτω ενδεικτικά μερικές από τις βασικές εργασίες που πρέπει να εκτελούνται σε ένα οργανωμένο λογιστήριο οι οποίες διαφέρουν από επιχείρηση σε επιχείρηση και θα πρέπει να προσαρμόζονται σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες :

  • Εκδίδει τα τιμολόγια των πελατών
  • Παραλαμβάνει καθημερινά τις εισπράξεις από τους πελάτες αλλά και από τους πωλητές και εκδίδει τι αντίστοιχο παραστατικό .
  • Συγκεντρώνει, ελέγχει και καταχωρεί καθημερινώς:

Τα τιμολόγια αγορών

Τα τιμολόγια και τις αποδείξεις δαπανών

Πληρωμές

Τιμολόγια εξόδων εισαγωγών

Τράπεζες

Προμηθευτές

Διαμαρτυρημένα πελατών (σε συνεργασία με εμπορικό και νομικό σύμβουλο).

  • Κάθε παραστατικό που καταχωρείται θα πρέπει να έχει την ένδειξη «καταχωρήθηκε» και να αναγράφει το είδος του λογαριασμού.
  • – Ελέγχει το ημερήσιο ταμείο, καταχωρεί τις εισπράξεις και τις πληρωμές και ενημερώνει τη Διοίκηση για τυχόν διαφορές, αφού προηγουμένως κάνει τους απαραίτητους ελέγχους.
  • Συμφωνεί υπόλοιπα προμηθευτών και πελατών και τους ενημερώνει (τηλεφωνικά & γραπτά) για τυχόν διαφορές.
  • Συνδιαλέγεται μηνιαία με τράπεζες για την παρακολούθηση των υπαρχόντων λογαριασμών, την επιβεβαίωση των υπολοίπων και των κινήσεων.
  • Προετοιμάζει και καταρτίζει στην αρχή του μήνα πρόγραμμα εισπράξεων και πληρωμών για τον τρέχων μήνα και το παραδίδει έγκαιρα στη Διοίκηση.
  • Ελέγχει τα παραστατικά εξόδων για προμήθειες όλων των τμημάτων και θέσεων της επιχείρησης (προμήθειες υλικών, αναλώσιμων, κλπ.) βρίσκει τυχόν διακυμάνσεις και ενημερώνει την Διοίκηση.
  • Τηρεί και ενημερώνει τη λογιστική παρακολούθηση της αποθήκης.
  • Αρχειοθετεί σε καθημερινή βάση όλα τα ελεγμένα και καταχωρημένα παραστατικά όχι ομαδικά αλλά αναλυτικά ανά κατηγορία και ανά χρονολογική σειρά. Τηρεί ολοκληρωμένο αρχείο όλων των εγγράφων, δημόσιων και μη, ανά θέμα.
  • Μεριμνά για την εκτύπωση στατιστικών σε μηνιαία βάση, τις οποίες και παραδίδει στη Διοίκηση. Επίσης μεριμνά για την εκτύπωση στατιστικών οποτεδήποτε χρειαστεί να ζητηθεί από τη Διοίκηση.
  • Συμμετέχει στην διενέργεια απογραφής τέλους χρήσεως
  • Καταχωρεί τα απαραίτητα έντυπα για τη μισθοδοσία του προσωπικού. Φροντίζει για την ορθή συμπλήρωση της καρτέλας κάθε νεοπροσλαμβανόμενου ατόμου και την αναγραφή του στο ειδικό βιβλίο νεοπροσλαμβανόμενων.
  • Φροντίζει όλες οι μηνιαίες εκκαθαριστικές αποδείξεις εργαζομένων να είναι όλες υπογεγραμμένες προτού αρχειοθετηθούν.
  • Ενημερώνει έγκαιρα για κάθε μεταβολή των στοιχείων των εργαζόμενων στην επιχείρηση.
  • Μεριμνά για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών των κύριων και επικουρικών ταμείων.
  • Μεριμνά για την πληρωμή του Φ.Π.Α και λοιπών έμμεσων Φόρων & Φόρων Εισοδήματος, κατόπιν υπολογισμού του από τον Υπεύθυνο Οικονομικών (εξωτερικού συνεργάτη), και τη συμπλήρωση των απαιτούμενων εντύπων.